Meer Focus, meer Balans, Meer resultaat

Meer balans door meer focus

Hoe helpt bewust focussen jou bij het behalen van meer balans en verhoogde output?

Focussen is gelukkig geen talent maar een vaardigheid die je kunt ontwikkelen door je aandacht te richten op wat belangrijk is voor jou. Focussen is een van de bouwblokken die jou helpt je doelen sneller en effectiever bereiken, je tijd realistisch in te delen, het hervinden van balans tussen belangrijke aspecten in je leven en als grootste pluspunt krijg je veel meer gedaan. Haal jouw inspiratie en tips uit deze post om je focus-spier te trainen en de voordelen ervan te ervaren.

Tip 1: Bepaal eerst Wat om Welke redenen juist NU belangrijk is

Stap één is vaststellen wat je wilt bereiken en waarom dat juist nu zo belangrijk is in jouw leven. Wat levert je doel jou op korte en lange termijn op? Wat zijn de belangrijkste kleine stappen die nodig zijn om jouw doelen te halen? Wat zijn de obstakels die je tegen kunt komen? Door je prioriteiten te bepalen, kun je je aandacht richten op wat echt telt en afleidingen vermijden.

Tip 2: Bewust plannen helpt

Een goede planning helpt je om je tijd efficiënt te gebruiken en je focus te behouden. Maak een overzicht van de taken die je moet doen, schat in hoeveel tijd ze kosten en verdeel ze over je dag of week. Houd rekening met deadlines, urgentie en belangrijkheid. Zorg ook voor voldoende pauzes, rust en ontspanning. Een planning geeft je structuur, overzicht en motivatie.

Tip 3: Creëer een geschikte omgeving

De omgeving waarin je werkt of studeert heeft veel invloed hebben op je focus. Zorg voor een plek waar je comfortabel, rustig en geconcentreerd kunt zijn. Vermijd afleidingen zoals telefoon, tv, social media, geluiden of mensen. Zet eventueel een koptelefoon op met rustgevende muziek of geluiden. Zorg ook voor voldoende licht, lucht en temperatuur.

Tip 4: Train je aandacht

Focussen is een mentale spier die je kunt trainen door regelmatig te oefenen. Je kunt bijvoorbeeld meditatie, mindfulness of ademhalingsoefeningen doen om je aandacht te verbeteren. Deze technieken helpen je om in het hier en nu te zijn, je gedachten te observeren en los te laten, en je emoties te reguleren. Door je aandacht te trainen, word je minder snel afgeleid of gestrest.

Tip 5: Jezelf aanmoedigen en belonen

Een laatste tip om te focussen is om jezelf te belonen voor je inspanningen en resultaten. Geef jezelf een compliment, een schouderklopje of een kleine traktatie zoals even buiten ontspannen als je een taak hebt afgerond of een klein deeltje van je doel hebt behaald. Zelf de kleinste aanmoediging maakt verschil, net als het applaus die je waarschijnlijk ontving toen je leerde lopen! Versterk ook nu je zelfvertrouwen, motivatie en plezier. Maak vrienden of familie deelgenoot door je doel met hen te delen en vraag hen om jou ook nu actief te steunen of mee te vieren.

Focussen is dus een krachtige manier om meer uit jezelf en je leven te halen. Door te focussen kun je meer doelen bereiken, beter met je tijd omgaan, meer balans vinden en output te verhogen.

Succes met je gedragsexperimenten en het reflecteren op jezelf nadat je hier steeds bewust op terugkijkt.

Wees nieuwsgierig naar wat jij over jezelf ontdekt……

Als alles leren is, bestaat er geen falen!