Eén leiderschapsregel die elke 'Baas' zou moeten kennen

Grote leiders zijn rolmodellen als het gaat om bouwen van sterke relaties. Deze vuistregel maakt op relatie gebaseerd leiderschap makkelijk.

Iedereen weet dat goed leiderschap essentieel is voor zakelijk succes. Echter, tot voor kort was leiderschap was een "ik weet het, als ik het zie – concept”, in plaats van iets dat werd bestudeerd en wetenschappelijk onderbouwd kon worden.   

Zo ontdekt elke manager (en elke ouder) al snel dat "doe wat ik zeg, niet wat ik doe" vaak niet werkt.
 Rolmodel, Leiderschap, Authentiek, Coachend leiderschap

Volgers imiteren onvermijdelijk het gedrag van een leider, dat is de reden waarom grote leiders in eerste plaats rolmodel zijn en pas in de tweede plaats opdrachtgevers.

Het enorme belang van rolmodellen is al duizenden jaren bekend, maar pas in de afgelopen jaren ontdekten we hiervan ook de wetenschappelijke reden: spiegelneuronen in het menselijk brein leiden ertoe dat mensen onbewust het gedrag van diegenen om hen heen imiteren.
Zo  is het ook algemeen bekend dat grote leiders altijd goed zijn in het opbouwen van sterke relaties. Niet alleen tussen hem- of haarzelf en de individuele leden van het team, maar ook tussen de teamleden zelf.

Anders gezegd. Een leider die goed is in het opbouwen van sterke relaties, als rolmodel optreedt voor teamleden om betere relaties met anderen en onderling te bouwen. Het resultaat is een hechter team waaraan makkelijker leiding te geven is.

Hoe grote leiders relaties opbouwen? Vanuit neurowetenschappelijk oogpunt, zijn zakelijke relaties gelijk aan andere relaties. Deze kunnen daarom verbeterd en versterkt worden met behulp van dezelfde of soortgelijke methoden.

 Zakelijk succes, beter leidinggeven   Met dit in gedachten, heeft leiderschaps-goeroe Jon Pratlett onlangs gewezen op de studies van Dr. John Gottman van de Universiteit van Washington die laten zien dat relaties worden versterkt door positieve interacties en aangetast door negatieve. Deze interacties kunnen bestaan uit; opmerkingen, gezichtsuitdrukkingen, gebaren en lichaamstaal, afzonderlijk of in combinatie. Bijvoorbeeld, een schouderklopje is positief terwijl afstandelijkheid negatief zou zijn.  


Om een relatie goed en sterk te houden, moet er een verhouding van ten minste vijf positieve interacties zijn voor elke negatieve. Bijvoorbeeld, elke keer als je een teamlid bekritiseert, moet je ten minste vijf complimenten geven over wat hij of zij goed doet. Hetzelfde geldt voor gezichtsuitdrukkingen. Als je sterke relaties wilt opbouwen en relaties binnen het team wil aanmoedigen, moet je wanneer bij hen bent vijf keer vaker lachen dan dat je met de wenkbrauwen fronst.

Het aanhouden van deze 5 tot 1 verhouding van positieve/negatieve interacties creëert een emotioneel klimaat waarin teamleden zich meer verbonden voelen en naar alle waarschijnlijk beter samenwerken. Dit resulteert weer in meer kansen doordat een breder scala aan ideeën en initiatieven wordt overwogen.

En is het niet dit laatste waar leiderschap allemaal om draait?

Artikel gepost op Inc. geschreven door Geoffrey James

Vertaald door redactie Success4LifeSuccess4Life  •  Alle rechten voorbehouden © 2018  •  KvK Rotterdam 24262514  • Algemene voorwaarden •  Cookie Policy  •  Disclaimer login