Multitasken leidt tot trager werken!

10-01-2014 | Joanna Uiterwijk
Multitasking werkt niet, timemanagement

 

Meer gedaan krijgen in minder tijd? Stop met multitasken!
Hoe meer je te doen hebt, hoe minder 'kwaliteit' er uit je handen lijkt te komen. Herkenbaar? Toch komt het regelmatig voor dat je tegen een 'deadline' aan wonderwel 'iets bruikbaars' levert!
Dit is niet zo gek als je beseft dat je dan wél alle andere zaken uit handen laat vallen, en gefocust aan die ene taak gaat die nu echt af moet.

Bewust van enkele feiten over de invloed van multitasken op het menselijk brein, ben jij voortaan in staat om ruim binnen de deadline je taken af te hebben.

Hardnekkige aanname
De term 'Multi-tasking' werd 35 jaar geleden alleen nog gebruikt voor computers die steeds meer taken parallel uitvoerden. De relatie tot vaardigheden van mensen maakte zijn opmars in de late jaren '90. Dit ging hand in hand met de opmars van allerlei nieuwe electronische gadgets die ook steeds meer processen en programma's tegelijkertijd konden draaien. Al snel werd de term ook gebruikt in vacatures die vroegen om 'duizendpoten en echte multitaskers'. Zo ontstond er een hardnekkige mythe en aanname dat een echte 'professional' ook een multitasker was. De populaire term wordt vandaag de dag nog te pas en te onpas gebruikt. Ik deel hieronder wat 'myhtbusters'.


Automatische piloot

Vaak verwarren we onze automatische piloot met onze vaardigheid tot multitasken. Het gebeurt geoefende chauffeurs, die regelmatig dezelfde route rijden, allemaal wel eens dat ze totaal in gedachten aankomen bij hun bestemming, zonder dit bewust te hebben aangestuurd. Dit komt doordat een handeling die je heel vaak gedaan hebt relatief weinig ruimte in je bewuste brein inneemt, vooral als je gedachten worden beheerst door iets anders wat je bezighoudt of afleidt. Vandaar ook de term 'no-brainer', een activiteit of oefening, die mits je daarin geoefend bent, weinig 'breinruimte' inneemt. Strijken bijvoorbeeld en een gesprek voeren kan hierdoor ook prima simultaan. 

Hoe goed ben jij in multitasken? Klik hier voor een test.

Was jij al bewust van het feit dat ....

  • onze hersenen slechts één ding tegelijkertijd echt goed kunnen uitvoeren, meerdere taken redelijk indien ze in dezelfde context te plaatsen zijn, als ware schakel je tussen handelingen
  • hoe veeleisender verschillende taken zijn, hoe inëfficiënter (trager en slordiger) je schakelt. Het duurt langer om gefocust met een andere taak door te gaan
  • bedrijven waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt en concentratie op het hoogste niveau nodig is, het uit veiligheid verboden is te multitasken!
  • in het verkeer meer ongelukken gebeuren door multitaskende (bellen, app-en, tweeten etc.) bestuurders
  • het gedeelte van hersenen die op basis van ratio beslist (frontale cortex) slechts ruimte heeft voor het herbergen van 7 ideeën of taken tegelijkertijd, het bewust verwerken lukt slecht één voor één, de snelheid van schakelen tussen taken is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de context
  • creativiteit meer ruimte heeft (krijgt) zodra je zelf ruimte creëert en afleiding minimaliseert. Deze gecreëerde ruimte is de broedplaats voor creatieve oplossingen en geniale ideeën
  • het afhankelijk van je ontwikkeling tot nu toe, het 12 tot 23 minuten! duurt vooraleer je hoofd leeg genoeg is om 'fully-focussed' met een veeleisende taak te starten. Besef dat iedere keer dat je afgeleid wordt, het wéér 12 tot 23 minuten duurt voor je er weer helemaal in zit.

Effectief Multitasken = Effectief afschermen
Realiseer dus bij je volgende taak of deadline dat je er soms na ruim twintig minuten pas echt goed in zit en het even duurt voor je concentratie en creativiteit weer op volle gang is. Voorkom dan dat app-jes, collega's, mailalerts of andere taken je uit focus kunnen halen. Effectief multitasken is volgens mij ook meer 'het besluiten om veel dingen ná elkaar, in plaats van veel dingen tegelijkertijd te doen'. De discipline zit dus eerder in het effectief afschermen van jouw focustijd tegen afleiding. 

Ga zelf aan de slag met het creëren van jouw ConcentratieBlokken (CB's) of laat één van onze coaches je daarbij ondersteunen.

Laat je terugbellen

Succes bij jouw ontwikkeling!

Categorie: Timemanagement | Persoonlijke effectiviteit | Multitasken

 

 

 

 Success4Life  •  Alle rechten voorbehouden © 2018  •  KvK Rotterdam 24262514  • Algemene voorwaarden •  Cookie Policy  •  Disclaimer login